Hindistan'ın en zorlu coğrafyasına sahip olan Himalaya Dağları'nda, Uttarakhand eyaletinde büyük bir çığ felaketi meydana geldi. Bu trajik olayın ardından en az 41 kişi kaybolmuş durumda ve olayın tam boyutları henüz netlik kazanmış değil.
Yerel medya, yetkililerin çığ olduğunu doğrulamasından önce, insanların bir "buzul patlaması" sonrasında mahsur kaldıklarını bildirmişti. Durumun ciddiyeti göz önüne alındığında, hayatını kaybeden olup olmadığına dair henüz herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Tesadüfen, çığın olduğu bölgenin Hindistan'ın en ücra köşelerinden biri olması, olayın yaşandığı sırada orada bulunanların büyük çoğunluğunun işçiler olması ve bölgede kalıcı bir yerleşim biriminin olmaması durumu daha da karmaşık hale getiriyor.
Polis sözcüsü yaptığı açıklamada, 16 işçinin kurtarıldığını ve yakınlardaki bir ordu kampına nakledildiğini belirtti. Yine yetkililer, çığın, Tibet'le sınır paylaşan Uttarakhand'ın Mana kentindeki Sınır Yolları Örgütü'nün (BRO) bir kampına isabet ettiğini söyledi. Çığın oluşu ve hızla yayılması olay yerine ambulanslar ve acil müdahale ekipleri sevk edildi. Fakat, zorlu koşullar ve çıplak gözle görülmeyecek derecede hızlı hareket eden çığ, kurtarma ekipleri için büyük bir engel oluşturuyor.
Kırsal alandaki bu felaket, Himalaya'nın sert ve tahmin edilemeyen doğasının son örneği oldu. Henüz kayıpların tamamen bulunması ya da hayatını kaybedenlerin sayısının netleşmesi bekleniyor. Olayın ilk saatlerinde yetkililerin buzul patlaması olduğunu zannettiği ve daha sonra çığ olduğunun anlaşıldığı bu olay, dağcılık, arama-kurtarma ve bilim dünyası için önemli bir uyarı niteliği taşıyor.